Od września 2016 roku w Środowiskowym Ognisku Wychowawczym TPD ,,Promyk” w Budzistowie realizowany jest program ,,ŻÓŁTY TALERZ”. To wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi: Caritas, Towarzystwem Przyjaciół Dzieci, Polskim Czerwonym Krzyżem, Bankami Żywności, SOS Wioskami Dziecięcymi. Realizacja programu polega na zwiększeniu liczby dożywianych dzieci oraz poprawie, jakości i intensywności dożywiania w placówkach. Wsparcie finansowe pozwala na zakup produktów i niezbędnego sprzętu kuchennego.
Każdego dnia dzieci uczęszczające na zajęcia otrzymują pełnowartościowy posiłek, przygotowany z produktów zakupionych zgodnie z opracowaną przez partnera merytorycznego – Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW listą produktów ,,Żółtego Talerza”. Jednocześnie przez cały okres trwania projektu w Ognisku prowadzona jest szeroka akcja promująca zasady zdrowego żywienia.
Raz w miesiącu odbywają się warsztaty edukacyjne dla dzieci dotyczące zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia, z kolei raz na dwa miesiące realizowane są warsztaty edukacyjne dla rodziców podopiecznych Ogniska. Wiedza zdobyta podczas spotkania z dietetyczką jest regularnie utrwalana na licznych zajęciach np. poprzez różne prace plastyczne (wykonanie piramidy żywienia, plakatów, rysunków czy jadłospisów. Także w praktyce. Podopieczni Ogniska wychodzili na wspólne zakupy, gdzie uczyli się, jakie owoce i warzywa kupować. Sami wybierali produkty czytając uważnie etykiety i omijając te z niezdrowymi dodatkami. Zaangażowani są w tworzenie różnych potraw, m.in.: ciepłych posiłków, zdrowych deserów, wartościowego śniadania, a w efekcie końcowym ich konsumowanie, które sprawia wszystkim dużą radość. Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych powinno mieć miejsce już w dzieciństwie. To najlepszy czas. Raz wykształcone prawidłowe nawyki będę miały swoje pozytywne następstwa w dalszym życiu.
Tekst i zdjęcia: Joanna Janus Ognisko TPD Promyk w Budzistowie