Mateusz Gessler - kucharz, restaurator oraz juror telewizyjnego formatu MasterChef Junior był gwiazda tegorocznej edycji festiwalu ,,Smaczna Ryba w Dźwirzynie”. Dzięki Urzędowi Morskiemu w Słupsku, imprezę udało się przeprowadzić w dźwirzyńskim porcie. Mateusz Gessler udzielił wielu kulinarnych porad oraz z chęcią odpowiadał na pytania publiczności w trakcie przygotowywania dań. Co takiego znalazło się w menu zaproponowanym przez gwiazdę kuchni? Jako pierwszą podano pikantną zupę rybną. Następnie śledź na gorąco w sosie oraz sałatkę rybną. Kilkunastu szczęśliwców zabierze z Dźwirzyna doznania kulinarne, mogąc skosztować wspomnianych dań. Po autograf i pamiątkowe zdjęcie z mistrzem kuchni ustawiła się długa kolejka. Dostawę świeżej ryby zapewniła Organizacja Rybaków Łodziowych - Producentów Rybnych Sp. z o.o. Muzycznie chwile pomiędzy kolejnymi daniami serwowanymi przez mistrza kuchni umilił gościom imprezy zespół Mayol. Imprezę poprowadził kucharz i konferansjer w jednym, niezawodny Robert Bochenko.
Nowym doświadczeniem w zawodzie kucharza dla Kacpra Wąsowicza ze Stramnicy było wspólne gotowanie z Mateuszem Gesslerem. Kacper mieszkaniec naszej gminy jest absolwentem Zespołu Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego w Kołobrzegu oraz laureatem ogólnopolskich konkursów kulinarnych. Z tego powodu wójt Gminy Kołobrzeg Włodzimierz Popiołek zaprosił go do udziału w imprezie. Z rąk mistrza odebrał zestaw profesjonalnych noży kuchennych ufundowanych przez Gminę Kołobrzeg. Nasz zdolny kucharz przygotował sałatkę ziemniaczano - śledziową z dodatkiem ikry łososia i jabłka.